Nieuws & updates
Terug naar overzicht

Functietypering

Een directeur/bestuurder van een woningcorporatie is verantwoordelijk voor het strategisch en beleidsmatig aansturen van de organisatie. Hij of zij zorgt ervoor dat de doelstellingen van de woningcorporatie, zoals het bieden van betaalbare en goede huisvesting, worden gerealiseerd. De bestuurder vertegenwoordigt de organisatie naar externe partijen, zoals gemeenten, financiers en toezichthouders. Ook houdt de bestuurder toezicht op de financiën, zodat de corporatie duurzaam en gezond blijft functioneren. Hij of zij werkt nauw samen met het managementteam om de organisatie efficiënt te laten draaien en beleidsdoelen te bereiken. Daarnaast is de bestuurder eindverantwoordelijk voor het risicomanagement en de naleving van wet- en regelgeving. Er wordt actief bijgedragen aan maatschappelijk vastgoedbeleid en het verbeteren van leefomgevingen. De directeur/bestuurder moet bovendien veranderingen in de markt en regelgeving goed kunnen vertalen naar de interne bedrijfsvoering. Er wordt gezorgd voor transparantie en verantwoording, zowel intern als extern. Tot slot is de bestuurder een belangrijke schakel in het bewaken van de organisatiecultuur en het motiveren van medewerkers.

Vergelijking

In 2024 wordt het salaris van een directeur/bestuurder van een woningcorporatie in Nederland bepaald door de Wet normering topinkomens (WNT). De WNT stelt een maximum aan de beloning van topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector, waaronder woningcorporaties. Het maximale jaarsalaris voor een directeur/bestuurder van een woningcorporatie hangt af van de grootte van de corporatie en kan in 2024 variëren tussen ongeveer € 109.000 en € 233.000 per jaar, inclusief vakantiegeld en eventuele variabele beloning. Grotere corporaties met meer woningen onder beheer hebben doorgaans een hogere beloningsnorm dan kleinere corporaties.

Naast het salaris kan de bestuurder ook secundaire arbeidsvoorwaarden ontvangen, zoals pensioenbijdragen en een auto van de zaak, maar deze vallen binnen de WNT-normen.