Wat verdient een... schoonmaker?

30 januari 2020

De schoonmaker waar we naar kijken werkt bij een middelgroot, facilitair bedrijf en reinigt een kantooromgeving. Wat verdient zo iemand eigenlijk? En hoe staat dat in verhouding tot vergelijkbare functies?

Functiebeschrijving
De werkzaamheden worden uitgevoerd voor diverse opdrachtgevers op diverse locaties, in kantoorpanden met algemene ruimten, werkplekken, kantines, sanitaire voorzieningen etc. Met de klanten zijn (door de leidinggevende) afspraken gemaakt over de uit te voeren schoonmaakwerkzaamheden die zijn vastgelegd in een duidelijk werkprogramma. De afspraken zijn vertaald naar eenduidige instructies, protocollen en werkmethoden (traditioneel en/of microvezel). Binnen deze kaders voert de schoonmaker de schoonmaakwerkzaamheden uit, waarbij hij/zij verantwoordelijk is voor het realiseren van de normen voor kwaliteit en tijd. In voorkomende gevallen wordt verwacht dat medewerkers inspelen op situaties die een aanpassing van de reguliere werkvolgorde of normale tijdsbesteding vragen (toegankelijkheid van ruimten, meer dan normale vervuiling etc.). Operationele problemen die buiten het reguliere werkveld liggen worden gemeld aan de leidinggevende. Er wordt gebruik gemaakt van reguliere schoonmaak­middelen en materialen/apparatuur (werkdoeken, moppen, stofzuiger etc.).

Binnen de Cao Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf is deze functie ingedeeld in groep 1. Het (vakvolwassen) salaris ligt in deze groep tussen de € 11,05 en € 12,61 bruto per uur; op maandbasis is dit minimaal € 1.818 en maximaal € 2.076 op basis van 38 uur.

Vergelijking met andere functies   
EVZ heeft een eigen benchmarksysteem, 'Salbench', waarin we beloningsgegevens objectief vergelijken. In ons systeem zijn de beloningsgegevens en -grondslagen van zo’n 250 verschillende bedrijven opgenomen, van 40.000 medewerkers. Door functiewaardering als uitgangspunt te nemen wordt het beloningsniveau bepaald aan de hand van het functieniveau; een objectieve meetlat om beloningsgegevens van verschillende bedrijven en branches te vergelijken.
 
Als we uitgaan van de mediaan (50% van de bedrijven in de database betaalt meer, 50% betaalt minder), betaalt de BV Nederland voor soortgelijke functies een minimum-maandsalaris van € 2.068,- en een maximum-maandsalaris van € 2.320,-, op basis van 12 betaalperioden en 26 vakantiedagen per jaar, 38 werkuren per week, geen ADV en een eindejaarsuitkering van 3,2% (2020-beloningsgrondslagen conform de Cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf).

Conclusie
Het minimum-bedrag in de Cao Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf is € 250,- lager dan het bedrag dat in onze referentiemarkt ‘de BV Nederland’ wordt betaald. Het maximumbedrag uit de cao ligt € 244,- lager dan het maximum-salaris dat in onze referentiemarkt wordt betaald.

Wilt u meer informatie over benchmarking door EVZ organisatie-advies? Neem dan contact op met ons.Terug naar publicatie-overzicht