Wat verdient een... fietsenmaker?

11 september 2019

Deze technicus, in dienst van een tweewielerbedrijf, voert onderhoud en/of reparaties uit aan (elektrische) fietsen, scooters en bromfietsen; zowel aan mechanische, elektrische als elektronische systemen. Hij heeft een MBO 3-opleiding, aanvullende, ook merkspecifieke, opleidingen en vele jaren ervaring. Hij is in staat om zelfstandig nieuwe problemen op te lossen en (minder ervaren) collega’s te begeleiden en te coachen. Hij is een prettig aanspreekpunt voor klanten en weet deze aan zich te binden. De fietsenmaker werkt soms in een vuile en lawaaiige werkomgeving en loopt risico op letsel door draaiende of hete (motor)onderdelen.

De functie van fietsenmaker komt in het referentiehandboek van de CAO voor motorvoertuigen en tweewielerbedrijf in verschillende niveaus voor. De beschreven fietsenmaker valt in de hoogste functiegroep voor deze functie: groep F. Daarmee verdient hij op dit moment een salaris tussen € 2200,- en € 2700,- bruto per maand, op basis van 38 uur per week. De cao schrijft bovendien een vakantietoeslag van 8% voor en diverse toeslagen voor overwerk en werken buiten regulieren kantoortijden, zoals in het weekend. De fietsenmaker kan 24 dagen per jaar op vakantie, behalve als hij vaker dan eenmaal per jaar ziek is: dan wordt het verlof gekort.

Aandachtspunt: de CAO voor motorvoertuigen en tweewielerbedrijf is een minimum-cao. Dat betekent dat een werkgever positief mag afwijken; in dit voorbeeld geldt dus dat de betreffende fietsenmaker minimaal dit salaris ontvangt.

Wilt u weten meer weten over beloningsbeleid of marktconformiteit van beloningen? Neem gerust contact met ons op!Terug naar publicatie-overzicht