Teamontwikkeling MT

24 februari 2015

Een MT wilde haar samenwerking verbeteren en meer gebruik maken van ieders kwaliteiten. Daarnaast vond men dat meer gedáán kon worden. Er waren veel ideeën die niet altijd afgemaakt werden. Een 'Fitch-teamscan' was het begin van hun ontwikkeling en de verbetering van de samenwerking.

Elk MT lid heeft een online Fitch-assessment gedaan. Daarmee breng je iemands gedrag (wat iemand laat zien) en waarden (wat iemand belangrijk vindt) in kaart ten opzichte van een functie. Na de individuele, persoonlijke terugkoppeling zijn in een gezamenlijke sessie de Fitch-profielen van het team als geheel bekeken. Opvallend was meteen (afbeelding links) dat het team veel linksboven scoort: het extraverte, naar buiten en op vernieuwing gerichte kwadrant. Creativiteit en innovatief vermogen genoeg!!

Meteen werd ook duidelijk dat één teamlid opvallend anders scoorde dan de rest. Het bleek degene die telkens bij nieuwe plannen zei: ‘Hoe gaan we dit realiseren?’, en: ‘Past dit in de planning?’. Lastige vragen, die hen stoorden, maar nu bleek wel dat dit voor dit MT dé vragen waren die er toe deden. Men realiseerde zich dat deze vragen –en daarmee de bijdrage van deze collega- van groot belang waren voor het succes van dit team.

De teamontwikkeling moest zich dus richten op het ontwikkelen van meer realisme en een praktische insteek (de rode lijn is het huidige gemiddelde gedrag van het team). Dat bleek haalbaar als we naar de waarden kijken: wat vindt het team belangrijk (de blauwe lijn in de afbeelding hieronder).

In twee sessies is vervolgens verdieping gegeven aan de verdere ontwikkeling van dit team en de samenwerking en communicatie verder verbeterd. We hebben gekeken naar patronen en achterliggende waarden van mensen en met elkaar nieuwe mogelijkheden ontdekt waardoor de communicatie en samenwerking is verbeterd.

Klik hier voor meer informatie over teamontwikkeling of neem contact op met Rianne Vlugt via vlugt@evz.nl of 013 – 4635040.Terug naar publicatie-overzicht