Een digitale werksessie, personeelsbijeenkomst of training iets voor jullie organisatie?

2 juni 2020

Ja, het kan!

Werksessies, trainingen, ze stonden allemaal gepland vóór de lock-down. Ineens kon het niet meer. Of toch? Lees hier de ervaring van Rianne Vlugt, die werksessies, trainingen én een medewerkersbijeenkomst organiseerde. Interactief en digitaal op afstand!

Een werksessie over de inrichting van de museum-organisatie, een medewerkersbijeenkomst van een woningcorporatie of een training gesprekken voeren in de HR-cyclus, inmiddels blijkt dat het kan. Leerzaam, afwisselend en interactief. Hoe dan? Drie ingrediënten maken het succesvol.

Werkvormen
In je werkvormen kijk je naar manieren om veel informatie op te halen en te delen én meteen ook naar een manier om daarop weer te reageren. Dit kan bijvoorbeeld door deelnemers te vragen vooraf een ‘pitch’ naar aanleiding van een vraag voor te bereiden. Nadat elke deelnemer zijn pitch heeft gedaan, kan in een nieuwe ronde iedereen zijn feedback geven. Integraal, naar aanleiding van álle pitches. Hiermee haal je veel ideeën en meningen op in relatief korte tijd. Als facilitator kun je daarna een mooie samenvatting geven.

Break out rooms
In grotere groepen werkt het goed om te werken met ‘break out rooms’. Dit is met heel grote groepen ook goed mogelijk. Na een plenaire start, kunnen in kleine groepjes discussies worden gevoerd of bepaalde vragen worden beantwoord. Afhankelijk van het aantal groepjes is een plenaire terugkoppeling daarna waardevol. Vooral in een grote medewerkersbijeenkomst, zijn de ‘break out rooms’ ook geweldige plekken om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Digitale regie
Belangrijke voorwaarde voor een succesvolle meeting is de digitale regie. Mute/unmute, raise hands, voting, gallery view (iedereen zichtbaar), rename, chat, het zijn belangrijke mogelijkheden om - zeker als het om grote groepen gaat - de meeting waardevol en gestroomlijnd te laten verlopen.

Nog voor de zomer met je personeel bij elkaar? Of toch een werksessie digitaal organiseren?
Neem gerust contact met ons op, we helpen graag.Terug naar publicatie-overzicht