Maak talentmanagement inzichtelijk: de competentiemeter

11 december 2014

Dat bepaalde competenties nodig zijn om organisatiedoelstellingen te realiseren, is duidelijk. Maar wat die competenties dan precies zijn en welke competenties al in de organisatie aanwezig zijn, is vaak niet helder. Het gewenste inzicht om te kunnen sturen op resultaat is daardoor beperkt. Met een eenvoudig vier-stappenplan en onze competentiemeter wordt gemakkelijk inzichtelijk wat gewenste competenties zijn, hoe uw medewerkers op de benodigde competenties scoren en waar de grootste ontwikkelkansen liggen.

Stap 1
Creëer met uw management duidelijke verwachtingen over benodigde competenties. Wat is er nodig voor een effectieve doelrealisatie? Beschrijf dit voor alle functies/rollen in de organisatie.

Stap 2
Onderzoek vervolgens in uw eigen organisatie over welke competenties uw medewerkers beschikken, welke competenties bij hen ontwikkelbaar zijn en welke competenties uw bedrijf echt mist.

Stap 3
Maak een match tussen wat bij stap 1 is beschreven en de bij stap 2 geïnventariseerde competenties. Deze match geeft snel duidelijkheid: welke functies/rollen in uw organisatie goed zijn afgedekt en welke niet. Op basis hiervan kunt u plannen maken: een collectief ontwikkelplan, individuele ontwikkelplannen en een wervingsplan. Op deze wijze maakt u doeltreffend gebruik van het opleidingsbudget en verdienen de investeringen zich driedubbel terug.

Stap 4
Borg tenslotte competentiemanagement binnen de organisatie door het management te trainen en door het introduceren en consequent toepassen van een logische feedbackstructuur.

Met deze vier betrekkelijk eenvoudige stappen legt u een goede basis voor competentiemanagement en talentontwikkeling. Natuurlijk kunt u competentiemanagement optuigen met duizend toeters en bellen en het zo perfect maken als u zelf wilt. Maar daar gaat het juist vaak mis. Wacht niet tot het in detail is uitgedacht hoe je competentiemanagement wilt organiseren en het plaatje op papier klopt. Start gewoon, ontdek wat werkt en wat niet werkt voor uw organisatie. Laat medewerkers zien dat u ontwikkeling serieus neemt door een eerste stap te zetten. Geen woorden maar daden!

Wilt u weten hoe wij van EVZ organisatie-advies u hierbij kunnen helpen, bel dan gerust voor een goed gesprek over competentiemanagement en talentontwikkeling. Of vraag gewoon naar onze competentiemeter!Terug naar publicatie-overzicht